Hytter i stav/laft

Stav/laft er en byggeteknikk som kombinerer tømmerkonstruksjon med en reisverkkonstruksjon, og har også lange tradisjoner i Norge. Den gir et litt mer «dekorert» ytre utseende på hytta enn et rent reisverksbygg.

Ekte stav / laft bygges ved at det først laftes en ramme rundt bygget i bunnen av veggene. Deretter laftes det inn staver eller vertikale stolper med full etasjehøyde i hvert hjørne og gjerne noen i veggenes lengde. Deretter laftes det inn en ny ramme på toppen av stavene, tilsvarende bunnrammen. Inn imellom rammer og staver bygges det vegger av reisverk å vanlig måte som beskrevet i eget avsnitt. Du kan også lese mer utdypende om lafteteknikk på
wikipedia her

Teknisk forklaring av en stav / laft hytte

Fra topprammen bygges det videre opp til taket med tradisjonell lafteteknikk. Åser laftes inn som vist i avsnittet tømmerhytter. Se også illustrasjonen til venstre.
Taktro og yttertak med torvtak bygges også som under Tømmerhytter.

Stav-laft har blitt en populær byggestil. Når man ikke bygger tømmerhytte, gir dette et litt mer «dekorert» hyttebygg enn en ren reisverkshytte, men likevel med tilhørighet til lange tradisjoner.

Inspirert av dette har flere produsenter utviklet sin stav/laft-«look» byggestil. Også dette gir et mer dekorert ytre på hytta. Bunnramme, toppramme og staver er da dekor utenpå, og påvirker ikke veggene innvendig. Dermed står du helt fritt i valg av innvendige veggoverflater med ulike trepaneler eller platet/malt-løsninger.

Illustrasjon av typiske hytter i stav laft

I Tyrihanshytter® har vi også utviklet våre hytter i stav laft-«look» som kan illustreres med hytteskissen over. Her er staver, bunnramme og toppramme synlig dekor. Det er benyttet stående ytterkledning på reisverksveggene i 1. etasje og liggende ytterkledning videre opp til taket.
Dette er en stor og romslig hytte med bruksareal (BRA) på 144,3 m2, stort flott kjøkken med fleksibel spiseplass til mange personer. Stor stue nede og flott TV-stue i oppstuen.
4 soverom, 2 bad og toalett. God plass til 8 personer.

Ta kontakt med oss så tar vi gjerne en uforbindtlig samtale om en løsning av din hyttedrøm eller les mer om våre andre hyttetyper «Tømmerhytter» og «Hytter i reisverk / elementer».