Tømmerhytter
Tømmerbygg har lange tradisjoner i Norge og strekker seg helt tilbake til vikingtiden. ENA Bygg har levert tømmerhytter i en årrekke. Tømmerbygg og lafting er en vitenskap. Spør oss.
Våre hytter leveres med kjøkken, bad og garderobe fra Huseby. Vi bistår gjerne.
Ta kontakt med oss, eller se www.huseby.no
Våre leverandører kjennetegnes av utsøkt kvalitet og dyktighet, og bygger tømmerhyttene håndlaftet etter norsk lafteteknikk og med stor nøyaktighet i henhold til norsk standard for laftebygg – Byggforsk nr. 523291, versjon 1-2006.
Hytteliv skrev i en artikkel 23.02.2007:
«Mange er de hytteeiere som gjennom årenes løp har kontaktet meg i fortvilelse over trekkfulle tømmerhytter som det har vært vanskelig å holde varmen i på grunn av glipper rundt karmer og dører. I de aller fleste tilfellene skyldes problemene at virket har vært for rått da det ble satt opp, og etter hvert som tømmeret tørker blir glippene bare større og større. Trevirket er bygd opp av en rekke celler. I levende trær og i nyskåret trelast er hulrommet i disse cellene nesten helt fylt opp med vann (kalt fritt vann). Celleveggen inneholder også vann, men dette vannet ligger innleiret i celleveggen. Dette kalles bundet vann.»
Vi kan tilføye mange årsaker til problemer som kan oppstå:
Tømmeret som velges ut til laftebygg må være av førsteklasses kvalitet. Det vil si:
- Forskriftsmessig tørket 1) når laftingen starter. 15-19 % gjennomsnittlig fuktighet helt inn til margen, avhengig av at luftens relative fuktighet er tilfredsstillende.
- Normalt av furu. Det anbefales ikke mindre dimensjon enn 8 tommer. Furutømmer isolerer ca. 16,2% mindre for hver tomme du går ned.
- Lafteknutene i hjørnene må være med kinninger og norsk lafteteknikk.
- Ha en tilfredsstillende dimensjon, midtmål på 7 meters stokk på over 30 cm er svært bra.
- Være rettvokst, uten vridninger og spenninger (tennar).
- Må ikke være venstrevridd 2)
- Ha lite kvist og ikke store kvister (over 5 cm).
- Helst ikke fri lengde mer enn 6 m
- Tilfredsstillende utsparinger for vinduer, dører og trapper for å ta opp hyttas naturlige synking.
- Bruk av beitskier (avstiving av dører, vinduer og alle ender mer enn én meter).
- Dymlinger (lange plugger som binder stokkene sammen).
- «Luftrom» mellom endestokkene utenfor lafteknutene.
- Isolasjon mellom stokkene som ikke trekker vann.
- Korrekt konstruert og montert tak som «følger med» ved synking..
- 3 cm dryppkant utenfor fundamentet hele veien utvendig
- Produsert inne i produksjonshall.
- Feil tørket tømmer gir unødvendig store sprekker
- P.g.a. jordrotasjon og solens rotasjon rundt jorden vrir nesten alle trær seg til høyre. Noen vrir seg imidlertid til venstre. Dersom en slik stokk laftes inn i en vegg med bare høyrevridde stokker vil det oppstå store mellomrom mellom disse stokkene.
Hvis du ikke får bekreftet at disse forutsetningene er til stede; for all del, det kan bety trøbbel. Skygg unna!
Vi hjelper deg med planleggingen
Vi hjelper deg med planleggingen, og når du har bestemt hvordan du vil ha hytta kan vi tilby gratis arkitekttegninger. Ordre avgis, og produksjonen starter på fabrikken ved at tømmeret tørkes, tilvirkes og settes sammen på fabrikken, merkes, tas ned, pakkes og transporteres til byggeplass. Du er velkommen til å inspisere hytta under bygging. Om du ønsker det kan vi levere hytta nøkkelferdig. Så enkelt er det!
Betegnelser
Det er mange betegnelser som har utviklet seg i forbindelse med laftebygg. Svillstokk, laftestokk, raftesperre, mønsås, raftestokk, nov, ås, strekkfisk og beitski er noen. Medfar, su, kinning, dymling, laftehals og laftehode er noen flere.
Se SINTEF-illustrasjonen under.
Les mer på: https://www.sintef.no/siste-nytt/2019/bygg-med-laftede-vegger/
Vi i ENA Bygg har levert mange tømmerhytter, og vi henter våre tømmerhytter fra våre utvalgte leverandører og samarbeidspartnere i Latvia. Latvisk furutømmer har nettopp de kvalitets-egenskapene vi beskriver. Vi garanterer derfor at tømmeret er håndsortert, saktevokst, ikke venstrevridd 8’ furu tømmer med >70% kjerneved fra >100 år gamle furutrær, og tørket til ca. 18%.
Våre tømmerhytter bygges «to» ganger
Etter at alle stokkene er omhyggelig plukket ut, tørket og bearbeidet av dyktige fagfolk, blir hytta eller tømmerkassa til og med takkonstruksjonen laftet opp i klimaregulert hall hos produsenten. Dermed sikres det at alle detaljer blir 100% tilpasset hverandre.
Tørkeprosessen er en vitenskap i seg selv. Dersom tømmeret tørkes for fort blir det unødvendig store sprekker. Tømmer til tørking er derfor under hele tørkeprosessen under kontroll med at det tørker optimalt uten for store sprekkdannelser.
Deretter blir alle stokkene omhyggelig merket og nummerert, før den blir demontert og klargjort for transport til byggeplassen.
De samme lafterne bygger så hytta opp igjen ute på byggeplassen. Faglig utført ned i minste detalj. Montasjen av laftekassa (veggene) tar normalt under en uke. Undertak og taktro blir så forskriftsmessig montert med krysslufting, hydroventilerende duk og isolasjon, før torvtaket blir lagt på slik at tømmerhytta «setter seg». Dører og vinduer med tre-lags glass settes inn slik at «tett» hytte sikres snarest mulig for å unngå at fuktighet hindres i å trenge inn i stokkene og hytta.
Innvendige arbeider
Deretter fortsetter innvendige byggmesterarbeider, elektriker og rørlegger foretar sine arbeider. Tømmerstokkene slipes og pusses og behandles, slik at de får en jevn overflate som holder seg. Skulle du ønske en farge på stokkene innvendig, beiser vi etter dine spesifikasjoner. Utvendig beises stokkene slik at de beholder sin tørrhet og forblir et tett kvalitetsbygg.
Vi har sågar fått trykktestet og godkjent en slik tømmerhytte som bolig i henhold til TEK17. Det garanterer for nøyaktig lafting.
En tømmerhytte er i prinsippet en massivtrehytte som gir et svært behagelig inneklima gjennom sin diffusjonsåpne konstruksjon. Det betyr at hytta «puster», helt uten plast i veggene.
Selve konstruksjonen med lafteknuter og synlige «rå» tømmerstokker i åpninger gir i seg selv spennende dekoreffekter. En tømmerhytte koster litt mer enn en hytte i reisverk/elementer, men gir til gjengjeld med sine tømmerstokkvegger en lun og god atmosfære innendørs. Ta kontakt med oss for en uforbindtlig samtale om din tømmerhyttedrøm eller les mer om våre andre hyttetyper «Hytter i stav / laft» og «Hytter i reisverk / elementer».